Escarele sunt răni ale pielii ce se dezvoltă la nivelul țesuturilor moi atunci când acestea sunt presate pentru o perioadă mai lungă de timp între o proeminență osoasă și un plan dur extern. Prin comprimarea acestor țesuturilor, în special piele și mușchi, circulația sângelui este întreruptă. În final se ajunge la degradarea și moartea țesutului.
Definiție medicală
Escara are ca definiție medicală distrugerea localizată la nivelul țesuturilor superficiale ale organismului ce apare la persoanele imobilizate la pat sau cu mobilitate redusă. Escara afectează mai ales zonele de sprijin a bolnavului pe suprafața patului și poate surveni în doar câteva ore pentru bolnavii imobili (comă, paralizie) sau cu o stare generală proastă (deshidratare). Escara poate fi prevenită prin schimbarea frecventă a poziției pacientului și îngrijiri locale precum curățarea și aerisirea locului. Pentru vindecarea sau prevenția apariției escarelor se recomandă folosirea unei saltele alternative, compusă din mai multe segmente care se umflă și se dezumflă alternativ.
Problemele cauzate de escare
Escarele cauzează dureri mari și sunt o poartă de intrare pentru infecții într-un organism deja slăbit. Escarele se împart în patru stadii de evoluție:
Stadiul I - Eritemul
În această fază pielea este de culoare roșie, escara fiind, de regulă, deasupra unei proeminențe osoase.
Stadiul II - Flictena
În această fază se formează o rană deschisă, puțin adâncă, de culoare roz-roșiatică.
Stadiul III - Dezepidermizare (ulcerație superficială)
În acest stadiu rana este mai adâncă, ajungând până la țesutul adipos subcutanat.
Stadiul IV - Leziunea profundă
În această fază sunt afectate toate straturile cutanate, mușchii și chiar și osul.
Orice saltea antiescare, dispozitiv sau tratament antiescare de pe acest site, poate fi comandat pe magazinul nostru online www.nextfarma.ro.
Comandă online
Factorii de risc ai apariției escarelor
Factorii de risc ai apariției escarelor de decubit sunt:
- umiditatea epidermei,
- vârsta înaintată,
- temperatura corpului,
- o stare de sănătate precara care limitează mobilitatea,
- paralizie.
Zonele predispuse formării de escare sunt: spatele, marginile urechii, umerii sau omoplații, soldurile, călcâiele, gleznele sau zona interioară a genunchiului.
Escarele reprezintă o afecțiune ce poate amenința viața pacientului, deoarece țesutul lezat este foarte vulnerabil la infecții. Netratată, infecția se răspândește în corp și apare cangrena. Escarele pot fi vindecate cu ajutorul spray-ului cicatrizant pentru escare și a pansamentelor pentru escare sau dacă se înlătură presiunea exercitată pe zona afectată. Produsele din gama Menalind, atât crema protectoare cât și spuma de curățare au efecte dovedite în prevenția escarelor mai ales în zona inghinală.
Cea mai simplă metodă de a scădea riscul apariției escarelor este evitarea statului în aceeași poziție pentru perioade îndelungate de timp. În multe cazuri, acest lucru este imposibil, iar cel mai eficient mod de prevenire a escarelor este o saltea antiescare, care este și un tratament antiescare foarte bun. Deși multe persoane consideră că prețul pentru o saltea antiescare este prea mare, costurile vindecării escarelor le depășesc cu mult pe cele ale saltelelor medicinale.
Orice saltea antiescare, dispozitiv sau tratament antiescare de pe acest site, poate fi comandat pe magazinul nostru online www.nextfarma.ro.
Comandă online
Avantajele tratamentului antiescare prin sistem antidecubit
- O saltea antiescare este confectionată din materiale certificate;
- Este ușor de instalat și de folosit;
- Asigură îngrijirea individuală la domiciliu bolnavului pe termen lung;
- Ajută la îmbunatățirea circulației sângelui;
- Sporește confortul utilizatorului.
Mod de utilizare
O saltea antiescare poate fi așezată atât pe pat normal cât și pe un fotoliu oferind bolnavului posibilitatea de a schimba poziția corpului, eliberând corpul de presiunea de decubit. Oferă ventilație și aerație reducând și umiditatea, factor favorizant bolii. Sistemul este format din saltea antiescare și pompa de presiune alternativă.
Pompa scade și creste alternativ presiunea aerului în celulele saltelei antiescară, schimbând punctele de presiune în care corpul atinge salteaua, îmbunătățește circulația sanguină, prevenind apariția zonelor cu escare.
Compresorul trebuie să funcționeze în permanență, atât timp cât bolnavul sta pe saltea, pentru a asigura umflarea și desumflarea alternativă a celulelor; salteaua poate susține o greutate de până la 135 de kilograme.
Este necesar ca persoanele cu grad redus de mobilitate să folosească o saltea antiescare. Aceste saltele sunt o necesitate pentru îngrijirea bolnavilor imobilizați la pat atât pentru tratarea escarelor existente cât și pentru prevenirea lor.