Imobilizat la pat

Imobilizat la pat

Ai ajuns aici pentru că s-a întâmplat acel "ceva". Un punct de cotitură, un moment neplăcut de care îți vei aminti multă vreme de acum înainte. Ai rămas imobilizat.

Fie că este vorba de tine sau de o persoană dragă, trebuie să știi că pe lângă trauma fizică, ușor de văzut, de înțeles și uneori ușor de tratat, avem și o traumă psihică. Aceasta este ascunsă, poate necesita consiliere de specialitate și de cele mai multe ori lasă urme.

Te rog să îți faci timp câteva minute și să citești următoarele rânduri. Nu este vorba de un produs minune sau de un tratament revoluționar. Este realitatea. Din păcate s-a întâmplat de prea multe ori până acum iar în acest moment a venit și rândul tău. Trebuie să fii pregătit pentru cele mai sumbre scenarii, dar în același timp să crezi că totul se va rezolva cu bine în cel mai scurt timp posibil.

Învățăm să mergem de la vârsta de un an. Cădem, ne ridicăm, mergem sau alergăm. Practic nu avem de ales, este o abilitate indispensabilă pe care o dobândim și fără de care cu greu putem supraviețui.

Omul este singurul mamifer care își răcorește corpul transpirând, un veritabil perpetuum mobile în lumea animală. Avem întreceri, campionate, jocuri olimpice, recorduri stabilite doar pentru a fi atinse și depășite. Suntem independenți, mobili și activi și ajungem să credem, pe bună dreptate, că această este normalitatea.

Se întâmplă să vedem mereu oameni care folosesc cârjă, baston sau cărucior cu rotile. Aflăm cu părere de rău când cineva a rămas paralizat sau imobilizat. Ne îngrozește acest sentiment, ne compătimim semenii noștri aflați în suferință dar în același timp credem că nu ni se poate întâmpla așa ceva niciodată. Se întâmplă doar altora.

Dar, ce facem în mometul în care ni se întâmplă nouă tragedia? Ce faci când afli că nu mai poți merge singur niciodată? Cum reacționezi când afli că un apropiat al tău a suferit un accident? Ce e de făcut când știi că s-a petrecut acel "ceva" care ți-a schimbat viața?

Trauma fizică trece

Într-un fel sau altul corpul se vindecă, se adaptează. Organismul uman știe că trebuie să meargă mai departe din simplu motiv că nu are de ales.

La nivel psihologic lucrurile stau puțin diferit. Succesul nu este garantat, dimpotrivă, șansele sunt mai mari să dăm greși și de cele mai multe ori oamenii rămân cu traume timp îndelungat.

Un tratament complet și eficace trebuie să țină seama de ambele aspecte. În timp ce tratăm rănile fizice trebuie să fim pregătiți la nivel mental să trecem peste această încercare.

Este un șoc să îți pierzi un membru, să nu te poți folosi de o mâna sau un picior. Chiar dacă această invaliditate este pe moment sau devine una permanentă,există diverse dispozitive create să îmbunătățească calitatea vieții. Fie că vorbim de un baston, cârjă sau un cărucior cu rotile, există diverse metode de a compensa acest handicap fizic.

Încetul cu încetul atât persoană afectată cât și cei apropiați încep să accepte situația, să se obișnuiască cu ideea. Deși inițial a fost un șoc, acum a trecut. Viața poate reveni la normal, bastonul sau cârja respectivă devin o banalitate, o rutină. Vindecarea a avut loc.

Tragedia apare în momentul în care ești imobilizat complet. Nu poți mânca singur, nu îți poți schimba hainele fără ajutor iar nevoile fiziologice devin un chin, atât pentru pacient cât și pentru apropiați. Dorința de a trăi dispare, se instalează o senzație de nulitate, de monotonie și durere omniprezentă.

Chiar dacă nu este o imobilizare permanentă, toți pacienții trec prin așa ceva. Se știe că recuperarea după o astfel de traumă este mai rapidă în cazul pacienților care realizează că greul a trecut.

Accidentul a avut loc și acum urmează recuperarea. Familia și prietenii au un rol esențial. Este doar o etapă care va trece mai repede sau mai târziu.

O situație și mai neplăcută dar din ce în ce mai des întâlnită, este în cazul bătrânilor care dintr-un motiv sau altul ajung imobilizați la pat. Pacientul știe. Familia și cei apropiați știu. Nimic nu va mai fi ca înainte. Încep să apară complicațiile, pacientul nu mai cooperează, este nervos, neliniștit, fără să vrea îngreunează viața celor din jur.

Este foarte dificil să îngrijești un bătrân aflat la pat. Trebuie hrănit, schimbat, tratat și spălat. Până la un punct seamănă cu un bebeluș dar fără a aduce zâmbete celor din jur. Nu va învăța să meargă din nou, nu va alerga sau juca vreodată. Dar mai dificil este să fii tu bătrânul respectiv. Să știi că ești o povară pentru apropiați și că orice ai face începi să pierzi controlul vieții tale. Depinzi de cei din jur.

Oricât de sumbră și tragică devine situația, întotdeauna este și o parte bună. Încă nu s-a terminat. Avem obligația să luptăm până în ultima clipă. Fie că ești pacientul din situația descrisă mai sus sau doar îngrijești pe cineva și împarți fără să vrei și suferință lui. Deși de multe ori spunem: Gata, nu mai pot! Nu mai suport! Asta este situația! Nu s-a terminat încă. Trebuie să facem totul pentru a îmbunătății calitatea vieții până în ultima clipă.

Este neplăcut să ai un picior în ghips, rupt sau amputat. Să știi că o să mergi mereu în cârjă sau cadru de mers. Sau mai rău să fii prins într-un cărucior cu rotile. Este rău să stai imobilizat complet pentru o lună din cauza unui accident. Este o adevărata tragedie să fii imobilizat pentru totdeauna fără o șansă reală de recuperare. Totuși, nimic nu se compară cu renunțarea la luptă, la dorința de a trăi și de a renunța practic la viață. Această este adevărata tragedie.

Trebuie să facem tot ce putem atunci când avem ocazia. Atât pentru noi cât și pentru cei din jur.

Îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui articol. Înseamnă că îți pasă !

Echipa NextFarma își propune să îmbunătățească calitatea vieții pentru toți oamenii aflați în suferință. Nu putem face asta singuri, avem nevoie de ajutorul tău.

Dacă te regăsești în exemplele de mai sus, nu ezită să ne contactezi. La noi beneficiezi de consiliere specializată legată de tratarea persoanelor imobilizate. Vrei să afli mai multe despre un nou model de cârjă sau tratamentul complet antiescare? Ne poți contacta la telefon sau mesaj pe chat. Toate produsele noastre sunt acreditate. NextFarma este platforma unei farmacii reale, acreditate de Ministerul Sănătății. Avem o experiența de peste 20 de ani în interacțiunea cu pacienții.

Orice saltea antiescare, dispozitiv sau tratament antiescare de pe acest site, poate fi comandat pe magazinul nostru online www.nextfarma.ro.
Comandă online

First Name
Manuela
Last Name
Dincă